Jun
29
Jun

Klubb: Woody West & Club Slacker

Reigning Sound (US) + The Doits

REIGNING SOUND (US)
29/6 Pustervik kl 19.00
DJ’s: The Armadillo Crew

Reigning Sound grundades av Memphis garage-blues-punklegenden Greg Cartwright i början av decenniet efter att han under 90-talet tillhört ett av de mest inflytelsrika och hyllade namnen på Memphis undergroundgaragescen som centralfigur i the Oblivians (Greg Oblivian) och The Compulsive Gamblers.

Efter att redan i unga år blivit besatt av rock’n’roll via farsans 50-60-talsplattor och sin mosters obskyra samling av Memphis 45:or upptäckte en tonåring Cartwright lokala neo-rockabilllyhjältarna Tav Falco’s Panther Burns och efter den väckelsen fanns ingen återvändo. Cartwrights talang har satt sin stämpel på kultgaragebolagen Sympathy For The Record Industry (White Stripes, Holly Golightly), In The Red Records (King Kahn & The BBQ Show, Thee Oh Sees) och Goner Records (Jay Reatard, Ty Segall) genom otaliga projekt genom åren och den notoriskt rastlöse Cartwright har även hunnit trumma med 68’s Comeback, producera och lira gitarr med garagerocksensationen The Detriot Cobras samt fungera som mentor åt Jay Reatard.

Reatard återgällde mentorskapet med att hjälpa till med inspelningen av kultklassikern ”Too Much Guitar” vilken ledde till att världssuccén The Hives proklamerade Reigning Sound till sitt favoritband och tog med dem som öppningsakt på sin stundande USA-turné.

Senaste inkarnationen av Greg Cartwright’s Reigning Sound uppstod när Greg skulle spela in digitala Ep’n ”Abdication… For Your Love” i Nashville tillsammans med Dan Auerbach från Black Keys. De tilltänkta musikerna fick förhinder och istället plockade bandets klaviaturspelaren Dave Ambel med sitt Brooklynbaserade soulband The Jay Vons på nästa flyg. Resultatet blev så lyckat att samma gäng utgör Reigning Sound på förra årets hyllade album ”Shattered”, bandets första via klassiska indielabeln Merge (The Arcade Fire, Mikal Cronin, Hiss Golden Messenger). Cartwright och hans Reigning Sound är sommarens stora kultspelning!

THE DOITS
Bland det värsta som finns i livet är när någon bra glädjespridare till människa som besitter så mycket energi bara går och dör. Lite så känner jag som musiknörd även med en del band. Ni är fantastiskt bra, ni har ingen vidrig diva i bandet som sprider dålig stämning och framförallt så skänker ni en stor glädje till en stor skara människor o trots det så väljer ni att somna in helt utan någon vetting anledning. Jag har svårt att acceptera det och en av mina största ambitioner är att sparka igång sådana band innan liket har kallnat.

Denna kväll får vi alltså en fin bonus. Förutom fantastiska Reigning Sound så har vi även lyckats skaka liv i The Doits, ett band som jag med många göteborgare har en lång och kärleksfylld historia med trots att bandet härstammar från Skellefteå.

För dig som missat den här fina powerpoporkestern så startade The Doits 2001 och om jag inte minns fel så bokade jag dom nog första gången till Club Slacker året därpå. (Eller året därpå….eller kanske året därpå, skitsamma jag var rätt snabb i alla fall)

De hann med att släppa tre stycken fullängdare samt 4-5 sjuor (Bl.a. en split med Hellacopters) innan de somnade in någon gång runt 2011. De turnérade även flitigt o lirade bl.a. på Hultsfredsfestivalen, Way Out West samt Peace & love. Utöver det gjorde de ett tiotal europaturnéer varav en var med de goda vännerna i Hellacoptes.

Givetvis tröttnade inte dessa herrar på musiken bara för att The Doits somnade in. Bröderna Sagesen har alltid haft samma intressen dvs musik samt alkoholhaltiga drycker och den enda skillnaden är väl nu att de även har lärt sig att servera drycker istället för att bara dricka dom. Altay återfinns nu i Göteborg som sångare i The last Tendrils samt bakom baren på Publik & Pustervik. David återfinns med Anders i deras nya projekt The Driving Rain samt i bardisken på Bröderna Olssons Garlics & Shots i Stockholm. Tero har anslutit sig till the Sewergrooves så det är ingen mossig återförening/återuppväckning ni kommer få se direkt!

Lyssna på The Doits här:

https://open.spotify.com/artist/3yGEhgGMJ9Nb0YynWsIDFP

Se videon här:
Lose all the time